≡ Menu

Lucid dreaming – sådan gør du

Lucid dreaming (lucide drømme, klardrømme) betyder at man vågner i sine drømme. Dvs. man bliver bevidst om at man drømmer, imens man drømmer, og så kan man styre drømmen derhen hvor man vil, i stedet for at “blive ført rundt på må og få” som normalt. Måden at opnå det på er egentlig ret simpel (der er flere varianter af metoden, men her er den variant jeg bruger – som kommer fra Avatar Energy Mastery – et absolut anbefalelsesværdigt onlinekursus).

Sådan kan du opnå klardrømme/lucide drømme

Den korte opskrift lyder:

1. Undersøg jævnligt om du drømmer.

2. Indtal/noter dine drømme om morgenen, og hør/læs dem igen når du skal sove.

3. Sig til dig selv at du drømmer.

Uddybningen får du herunder.

Undersøg om du drømmer

Lucid Dreaming: Få påmindelser fra din smartphone

I løbet af dine vågne timer skal du med jævne mellemrum undersøge “drømmer jeg nu eller ej?” Jeg har downloadet en app til min telefon som 6 gange om dagen ringer med en lille klokke og en besked der beder mig tage stilling til om jeg drømmer eller er vågen. Har du ikke en smartphone, kan du på anden vis sætte en alarm til at ringe 6 gange om dagen. Når det sker, siger du højt (eller for dig selv hvis der er andre i nærheden): “Jeg drømmer!” I andre udgaver af metoden – og faktisk også iflg. den app jeg bruger, skal man konstatere at man ikke drømmer (når man ikke gør det), men her siger man altså højt og med overbevisning “jeg drømmer” uanset at man er vågen.

Ideen med den lille alarmklokke er at det man gør tit i vågen tilstand, har en tendens til at ske i drømme. Derfor skulle man kunne opleve i drømme at man hører sin alarm og tjekker om man er vågen, eller man drømmer. Og derfor er det (ifølge denne metode) smartest at sige til sig selv at man drømmer, for det er jo det man gerne vil konstatere midt i en drøm at man gør. Min app bimler i øvrigt også med klokken (dog meget lavt) flere gange i løbet af natten for at hjælpe med den proces. Det kan man selvfølgelig slå fra hvis man synes det er irriterende. Jeg kan fortælle at jeg aldrig hører den (bevidst).

Indtal dine drømme (eller skriv dem ned)

Lucid dreaming: Indtal på din smartphoneNoget andet jeg bruger min telefon til, er at jeg indtaler mine drømme når jeg vågner. Det er nemlig det andet vigtige trin i metoden – at føre drømmedagbog. Det gode ved at bruge en optager frem for at skrive i en notesbog, er at det er nemmere at have kontakt til drømmetilstanden imens. Hvis man først skal op og tænde lys, finde blok og blyant frem, så har man måske allerede glemt hvad det var man drømte. Med en optager, kan man bare række ud, trykke på en knap og begynde at tale. Det betyder også at det er nemt at gøre hvis man vågner af en drøm midt om natten – for der skal man også indtale dem. Det sidste er det sværeste at gøre fordi man er træt og helst bare vil sove videre, men nej, du kan ikke huske det når du vågner flere timer efter – heller ikke selv om du prøver at bilde dig selv det ind. 😉

Når du skal sove næste nat, lytter du så til de drømme du har indtalt de sidste par nætter. På den måde lægger du dig til at sove med bevidstheden om at du gerne vil huske dine drømme.

Nu tænker du måske at du aldrig kan huske dine drømme, så det vil ikke fungere for dig, men det vil du opleve ændrer sig! Jeg har selv haft det sådan at jeg kun har kunnet huske drømme i kortere perioder, og så har jeg haft lange perioder hvor jeg ikke synes jeg har drømt noget. Siden jeg begyndte at indtale mine drømme, har jeg været bevidst om at jeg har drømt, stort set hver nat – i skrivende stund er det i 2 måneder (jeg begyndte 1/9-13)! Det er meget usædvanligt for mig.

Brug spejlet

Lucid Dreaming: Brug spejletEn sidste ting du kan gøre, er hver gang du ser dig i et spejl, at kigge dig selv i øjnene og sige “jeg drømmer!” Igen for at give dig selv mulighed for at det samme sker i en drøm.

Prøv det! For mig gik der et par uger før jeg for første gang vågnede i en drøm, og indtil da, havde jeg mange andre spændende drømme som jeg kunne huske.

Jeg vil løbende dele nogle af mine oplevelser på min blog.

Hemi-Sync kan også hjælpe dig

Her er to titler fra Hemi-Sync der kan hjælpe dig med at få lucide drømme:

Wake-Induced Lucid Dreaming

Lucid Dreaming Series

En gruppe du kan dele erfaringer i

Der findes masser af amerikanske forummer hvor emnet debatteres livligt, men jeg har ikke kunnet finde nogle på dansk. Derfor: Hvis du interesserer dig for emnet og gerne vil dele erfaringer og tips med andre danskere, så har jeg oprettet en Facebook-gruppe til formålet som du finder her:  Ud af kroppen-oplevelser og lucide drømme.

En af gruppens meget lucide drømmere har en hjemmeside jeg vil anbefale dig at kigge på, her: http://oobe.dk

Andre artikler om lucid dreaming

Styr dine drømme og oplev de vildeste ting: Lucid dreaming

Tag kontrol over dine drømme

Wikipedia: Lucide drømme

Sådan kan du lære at styre dine drømme