Nogle mennesker som i forbindelse med ulykker eller sygdom har været døde et kort øjeblik og er blevet genoplivet, kan fortælle at de var ved bevidsthed og havde nogle særlige oplevelser mens de var døde. Dette kaldes nærdødsoplevelser.
Hvis man læser disse menneskers beretninger, vil man se at der er mange ligheder mellem vidt forskellige menneskers oplevelser af døden. Det tyder på at vi alle kommer igennem de samme ting når vi dør, uanset hvilken religiøs overbevisning vi har (eller ikke har) mens vi lever.
Den klassiske nærdødsoplevelse
Det folk typisk fortæller, er at man befinder sig i en tilstand hvor man svæver over sin fysiske krop. Man kan se alt hvad der foregår, og høre hvad folk siger om omkring en.
Mange bliver opmærksomme på en tunnel med et kraftigt lys som de føler sig meget tiltrukket af. I lyset bliver man måske mødt af afdøde familiemedlemmer eller et lysvæsen som har noget at fortælle en.
Lysvæsnet kan vise en ting der er vigtige for ens fortsatte liv på jorden. Man får måske et fuldt tilbageblik på det liv man har levet, som man kan se i alle detaljer. Det kan være at man lever på en måde som er uhensigtsmæssig for ens mål i livet, og det bliver man så gjort opmærksom på. Dette sker altid på en kærlig måde og helt uden fordømmelse fra lysvæsnet.
Mange fortæller at de føler sig hjemme i lyset og ikke har lyst til at forlade det, men de får at vide at de ikke skal dø endnu, og må vende tilbage.
Tiden efter en nærdødsoplevelse
Mange mennesker tøver med at fortælle at de har oplevet disse ting mens de var døde. De er måske i tvivl om om de hallucinerede, eller de er bange for at andre vil tro det. Det kan afholde dem fra at fortælle om disse meget stærke, personlige oplevelser.
Nogle klassiske forandringer efter at have haft en nærdødsoplevelse kan være:
- Man er ikke længere bange for at dø.
- Man er ikke længere bange for at leve.
- Man oplever en større kærlighed til livet og til de mennesker man møder i det.
- Ting der før betød meget, betyder nu mindre.
- Man bliver mindre materialistisk.
- Man bliver mere hjælpsom.
- Man oplever en højere grad af intuition og menneskelig indsigt.
Hvad siger videnskaben om nærdødsoplevelser?
Den gængse videnskabelige opfattelse er at der ikke er liv efter døden (eller rettere: de kan ikke finde belæg for det), og dermed må nærdødsoplevelser være vores hjerner der spiller os et pus.
Det er dog en meget begrænset opfattelse der giver flere spørgsmål end den besvarer. Hvordan forklarer det f.eks. at nogle kommer tilbage efter en nærdødsoplevelse og kan fortælle hvad der foregik i hospitalsstuen ved siden af deres egen? Hvordan forklarer det at nogle undervejs har fået oplysninger af afdøde som de ikke kunne have fået på anden måde end ved faktisk at have været i kontakt med dem? Hvordan forklarer det at nogle undervejs møder afdøde som ingen på det tidspunkt anede var døde?
Her er et interessant indslag fra en paneldebat på et symposium i FN. Psykiater Bruce Greyson taler om bevidsthed adskilt fra hjerneaktivitet:
En anden interessant spiller der er dukket op på “nærdødsoplevelser er virkelige”s banehalvdel, er hjernekirurgen Eben Alexander. Det interessante ved ham er at han med sit indgående kendskab til hjernens fysiologi måtte afskrive alle sine gamle “rationelle” forklaringer på sine patienters nærdødsoplevelser da han selv blev alvorligt syg og fik en. Han kunne konstatere at alt det han havde troet, simpelthen ikke kunne passe.
Hans historie kan du høre her:
Bøger om nærdødsoplevelser
Her er et par bøger at starte med hvis du er interesseret i nærdødsoplevelser:
Livet efter livet af Raymond Moody (om nærdødsoplevelser generelt).
Til himlen og tilbage af Eben Alexander (en personlig beretning inkl. information om hjernen og videnskabelige hypoteser om nærdødsoplevelser).
At dø for at leve af Anita Moorjani (en personlig beretning).
Uforklarlige nærdødsoplevelser – findes der et liv efter døden? af Esther Dyrby (en god samling af nærdødsberetninger).
Nær død af Siri Agnes Karlsen (en personlig beretning med grundig henvisning til forskning i fænomenet). Fås også som glimrende indlæst lydbog.
Dansk podcast om nærdødsoplevelser
Interviews om nærdødsoplevelser
Eske Willerslev har flere gange fortalt om sin store interesse for nærdødsoplevelser. F.eks. her:
Ubegribeligt, episode 24: Nærdødsoplevelser
Beretninger på engelsk
Her er en samling fortællinger på engelsk: Nærdødsoplevelser på engelsk
Her er en virkelig smuk samling interviewfilm med nærdødsoplevere: Near-death experiences by Anthony Chene
Følg IANDS
Hvis emnet interesserer dig meget, kan det være du har lyst til at følge IANDS – International Association for Near Death Studies. De holder også årligt en spændende konference der kan følges online.
Dansk side om nærdødsoplevelser
Læge Tobias Stribb har lavet en dansk side om nærdødsoplevelser som du finder her.
Kan man få en nærdødsoplevelse (uden at dø, altså)?
Man kan i hvert fald tilnærme sig, eller rettere: Man kan komme i den bevidsthedstilstand hvor man har mulighed for at besøge efterlivet.
Eben Alexander opnåede den tilstand igen via Monroe-instituttets teknologi Hemi-Sync.
Vil du have en grundig indføring i brugen af Hemi-Sync til at opnå ændrede bevidsthedstilstande, så læs om min weekendworkshop her: Få adgang til dit fulde potentiale med Hemi-Sync.
Er du mere til gør det selv-modellen, så er øvelsessættet Info the light måske noget for dig.
Film om nærdødsoplevelser
Jeg har tidligere skrevet om filmen Afterlife – læs indlægget her.
Danske nærdødsoplevelser
Jeg har fået et par beretninger tilsendt – dem finder du her:
Jeg vil anbefale dig Esther Dyrbys bog Uforklarlige nærdødsoplevelser – findes der et liv efter døden? hvis du vil læse flere.
Til journalister m.fl.
Jeg bliver jævnligt kontaktet af journalister og andre der gerne vil tale med folk der har haft en nærdødsoplevelse, og jeg har desværre ikke kontakt med nogen af ovenstående længere, så jeg kan ikke hjælpe.
Hej, jeg havde en nærdød oplevelse i 2013 og nåede at skrive de tre stadier ned som jeg kom igennem. Det med lyset genkender jeg og at jeg var va 20 cm ude over min krop da jeg som.
Hej Bo
Tak for din kommentar som jeg beklager at jeg først får svaret på nu. Hvis du har lyst til at dele din beretning her på siden, så er du meget velkommen til at sende den til mig på anja@efterlivet.dk – så kan jeg lægge den op sammen med de andre. 🙂
Kærlig hilsen
Anja
w3e0p2
pirl5p
s2biwm
wzg64q