Kan du (heller) ikke visualisere? Lad os lige aflive myte nr. 1!

(Den ene side af Anja Lysholm, afsnit 14)

Visualisering, afsnit 14: Den ene side af Anja Lysholm from Anja Lysholm on Vimeo.

“Guidede meditationer er ikke noget for mig – jeg kan nemlig ikke visualisere”. Hvis du siger sådan, er du ikke den eneste. Faktisk hører jeg det temmelig tit. Og derfor vil jeg gerne én gang for alle aflive myte nr. 1 om visualisering. Du kan nemlig godt! Du har bare aldrig vidst hvad visualisering faktisk betød.

Det vover jeg at skrive så skråsikkert fordi jeg selv havde det sådan en gang at jeg “ikke kunne visualisere”, og jeg har brugt mange år på at opdage at det ikke var rigtigt. Jeg visualiserer så glimrende. Jeg troede bare det betød noget helt andet end det gør. Og under mit seneste besøg på Monroe-instituttet var der en der sagde lige den sætning jeg havde brug for til at forklare det for andre:

Visualisering er ikke en optisk sans.

Sagt på en anden måde: Visualisering har intet med dit syn at gøre.

Faktisk er det ordet “visualisering” der er misvisende for det vi gør når vi … tja, visualiserer.

Det ligger jo i ordet at der er tale om noget visuelt – altså noget der opfattes med synssansen, men det eneste vi kan opfatte med vores synssans, er altså det vi fysisk kan se når vi har åbne øjne, og kunne vi se noget med vores åbne øjne, ville vi slet ikke have brug for at visualisere det. 🙂

Så altså: Det første skridt du skal tage for at blive god til at visualisere (eller nærmere opdage at du allerede er det!), er at opgive enhver tanke du måtte have, om at du skal kunne “se noget for dig”. Der findes folk der “ser” ting for deres indre øje i meget klare billeder, men det er bare deres måde at visualisere på. Du har muligvis en anden. Der er flere muligheder, og når du først giver slip på ideen om hvordan det “skal” være, har du mulighed for at opdage hvordan det faktisk er for dig.

Måske “ved” du bare at noget er på en bestemt måde.

Måske fornemmer du lugte.

Måske hører du stemmer eller musik (ikke med dine fysiske ører, men på samme måde som du kan have en sang på hjernen eller huske en samtale du havde i går, med tonefald og det hele).

For mig er det en blanding. Hvordan det er for dig, kan du teste ret hurtigt. Forestil dig noget. En appelsin f.eks. Forestil dig så mange detaljer om den som muligt. Nu går jeg ud fra at du har prøvet at skrælle en appelsin og spist den – ellers forestil dig en anden madvare. Kan du huske hvordan den føles? Vægten af den i din hånd? Hvordan det er at stikke neglen i den eller skære i den med en kniv? Duften af den? Måske kan du huske det der sprøjt der kommer fra skallen hvis man maser den, og hvordan det lugter, og måske også det fra skallen der smitter af inden i hænderne mens man skræller den? Og hvordan det føles at bide i frugtkødet – når appelsinen er sød – når den er sur – når den er meget saftig – når den er tør?

Du kan også prøve at huske en samtale du havde i går – eller en anden samtale der har gjort indtryk? Kan du huske stemmen? Tonefaldet? Ordene?

Prøv at forestille dig en ørken. Jeg har aldrig været i en, men alligevel har jeg en ide om hvordan sandet må føles at gå i, hvordan varmen må brænde på huden, hvordan det føles hvis jeg tørster. Måske kan du også?

At forestille sig noget eller at huske noget er at visualisere det. Så hvis du du fik et indtryk – ikke et visuelt indtryk, men bare et indtryk, en hukommelse, en forestilling – af noget som helst i ovenstående eksempler, så tillykke – du kan visualisere!

Visualisering der ikke foregår via “indre billeder” er ikke mindre rigtig, mindre brugbar eller mindre fantastisk. Jeg ved godt at vi så gerne vil have syn for sagn – bogstavelig talt – når vi beskæftiger os med noget så subtilt som det ikkefysiske, men det er ikke sådan det foregår – for de fleste af os. Så kom i gang med at udforske dine ikkefysiske sanser. De er med garanti langt bedre end du troede. Og skulle du have lyst til at udforske dem i selskab med mig så jeg evt. kan guide dig videre, er du velkommen her:

Hemi-sync-workshop – to dages rejse ind i din bevidsthed

Netværksmøder for folk med interesse for Hemi-Sync

Jeg håber at jeg med ovenstående har sparet dig for flere års (fortsat?) frustration. Jeg ville i hvert fald selv ønske at nogen havde fortalt mig det noget før. Du godeste, hvor havde jeg fået meget mere ud af at lytte til guidede meditationer så!

2 thoughts on “Kan du (heller) ikke visualisere? Lad os lige aflive myte nr. 1!

  1. Rigtigt, meget rigtigt! Der går en del mennesker rundt og føler sig udenfor, fordi de ikke kan lave “rigtige” billeder, f.eks. på grund af at være blindfødte.

    Jeg er glad for at have læst artiklen, men synes dog der mangler noget, nemlig følelsesvisualisering.

    Eks: hvilke følelser går dig igennem dit sind, når du sidder i flyet på landingsbanen, på vej på ferie …

    Glem alt om vinduet, flyet bevæger sig langsomt frem, og nu øges farten, men igen, skidt med sanseindtrykkene, selv om de selvfølgelig også er gode at visualisere, men hvad er det du føler?

    En anden ting der også hjælper nogen, og den idé har jeg tyvstjålet fra Rhonda byrnes bog hemmeligheden: Hvis du ikke kan visualisere dit nye køkken, som en helhed, så bevæg dig rundt i det …
    Se køleskabet, åben det, se hvad der er i det … er em-hætten tændt? lyset i em-hætten?
    Der er nok at gå i gang med.

    Endnu engang tak for artiklen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.